Evozoni vojnici -Predsednicka garda u Atini, zanimljivosti koje mozda niste znali


Danas cu pisati o Evzoni vojnicima tj. Predsednickoj gardi. Smenom straze, koja se odvija na svakih sat vremena,  na trgu Sintagma, malo je reci da sam bila fascinirana,  isto koliko i pricom o istoriji, garderobi, i koreografiji istih...

Zanimljivo je da su Evzoni najslikanji vojnici na svetu, da  turisti mogu da se slkaju sa njima , ali ne smeju da ih dodiruju...

Skroz ispod ovog teksta mozete videti moj snimak smene straze i jos neke fotografije..

 

Kada ih gledate prosto imate osecaj da ne trepcu, i da se ne pomeraju dok stoje na strazi..Ja sam bila u junu mesecu, vrucina je bila velika oko 40 stepeni C, na njima nije moglo da se vidi da im vrucina smeta..Komuniiraju sa kolegom vojnikom (zapovednikom), ciji je predpotavljam zadatak da pazi na njih, tako sto dodirnu svoju  pusku,  a posto ne smeju da govore, kod komuniciranja sa zapovednikom  jedan treptaj znaci DA, a dva NE..

 

Pedsednicka garda (Evzoni) , datira jos od 1868 godine, kada je garda formirana kao dodatak  Grckoj vojsci..

Straza se odvija na tri mesta u Atini: Grcki Parlament, Grob neznanog junaka, i Presednicke palate..

 

Rec EVZON kazu Grci u prevodu znaci dobro naoruzan..

 

A vojnik u ovoj elitnoj gardi, ne moze biti svako...Kao prvo potrebno je da bude visok preko 187, da bude cvrstog karaktera, fizicki jako spreman, i da ima odlicnu koncetraciju, i mentalnu snagu,posto u roku od 48 sati, imaju tri straze od  po sat vremena..

 

Posebno je zanimljiva prica o uniformi Evzoni vojnika: sije se rucno i za izradu jedne uniforme je potrbno 80 dana, a uniforma se stoji iz:

Fustanele – muska suknja koja ima 400 falti, a smbolizuje, 400 godina Grcke pod Turcima

Fariocrvena Kritska kapa od coje , na kojoj se nalazi grb Grcke, simol je Grckih zrtava, a crna kicanka koja visi sa kape, simbolise  suze za zrtvama..

Bela kosulja koja simbolise nevinost u borbi za slobodu, preko koje se oblaci prsluk Fermeli, prsluk je najtezi za izradu,  na njemu si izvezena slova X i O.

Carape se nazivaju Vrakes, izledaju kao bele dokolenice i  vunene su..

I meni najzanimljivije cu cipele od crvene koze Tsarouchi, koje izgledaju kao cipele klompe, imaju 60 bodlji krampona, koji proizvode specifican zvuk pri smeni straze.., i koje su teske oko 3 kg..

A celokupna uniforma je teska oko 20 kg i vojnici je oblace oko 40ak minuta..

Obuka Evzoni vojnika traje 1 mesec, a najteze od svega je sto moraju da stoje nepokretni sat vremena na strazi..

Koreografiju kojom se vrsi smena straze je jedinstvena i fenomenalna, i meni je izgledala kao usporereno kretanje, ples..

Jos jedna od zanimljivosti je da  nedeljom  u 9 prepodne i 6 popodne na Akrpopolju , Evzoni vojnici vrse podizanje i spustanje zastave..








 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Afitos - najlepse mesto na Kasandri

KEFALONIJA

Peloponez i grad Nafplio