KEFALONIJA

 

 

 


 

Prvi moj susret sa Kefalonijom, bio je 2018. godine... , zaljubila sam se na prvi pogled.. Toliko prirodnih lepota, i nedirnutih predela...Pozelela sam da zauvek ostanem tamo...

Tada smo posetili mestasce  Fiskardo, koji se nalazi na samom severu ostrva. ..izgleda bas mediteranski, sa predivnim fasadama u venecijankom stilu, pun jedrilica, taverni, sarenolikih radnjica, poznat i po tome da je jedino mesto na  Kefaloniji koji nije stradalo u zemljotresu 1953. godine...

Taj, jednodnevni izlet na Jonska ostrva, bio je krivac sto cu sledece godine otici na letovanje na Kefaloniju najvece od 7 Jonskih ostrva! J

 

Ja imam jednu manu, da kad me nesto zainteresuje, posvetim se tome 100 % J, tako da sam skoro godinu dana proucavala ovo predivno ostrvo!

 

Kefalonija, najvece ostrvo u Jonskom moru, povrsine 781 km2, duzine 50 km,a sirine 30 km.

Na Kefaloniji zivi oko 40 hiljada stanovnika, od ceg 1/3 zivi u glavnom gradu Argostoliju...Vise od polovine ostrva prekriveno je stablima masline...A osim maslina, poznati su po proizvodnji vina i ribizli...Jedan kuriozitet u18 veku, Kefalonijaje jedno vreme bila Francuska, pocetkom 19 veka preuzimaju je britanci..a tek 1864 godine je Britanci ustupaju Grckoj..

 

Toliko o nekim opstim informaicijama, a sada o nasem prvom letovanju na Kefi...

 

Uplacen jun 2019 godine, u vili Antula, mesto Lassi,  preko Agencije Sole Azur iz Beograda, a preko nase pancevacke agencije Luna, koja je subagent.. Vila Antula i na slikama izgleda bajkovito, ali uzivo je nestvarno lepa...Predivno uredjena, na svaku sitnicu su mislili, a dvorste je posebna prica..trudila sam se da sto vise upijem tu lepotu..i saucvam sliku u glavi...

Inace vila se nalazi na samom ulazu u Lassi ,  gledajuci od strane Argstolija, kada se spustite niz ulicicu  (ka moru), kod radnjice Dolphin..  Market Dolphin nam je kasije bila glavni orijentir za sve!


 

Da krenem sa plazama u Laasiju..Odmah po izlasku iz dvorista vile Antula je mala  privatna plazica...gde smo isli da se kupamo kad god pozelimo...

Nekih 200 metara levo,uz more nalazi se plaza Gradakia, koja je jedna od 6 ili 7 plazi u Lassiju..Pescana plaza, sa zutim peskom, na kojoj se nalazi jedan kafic i lezaljke!

Sledece dve plaze prema Makrisu najvecoj plazi u Lassiju su plaza hotela Mediteraneo,i plaza Paliostafida...Do kojih se dolazi kad se sa glvnog puta, spustate prema Hotelu Mediteraneo...sa  leve strane  se nalazi i jedan lep restorancic, koji sluzi prelepe koktele, a sa desne strane su teniski tereni..

Zatim plaza Macris Gialos, najlepsa i najveca plaza u Lassiju,plaza od mene ima ocenu 10..Prostarana je mislim da je oko 1 km dugacka , a siroka 50 ak metara...Sa svim pratecim sadrzajima lezaljkam, tusevima.,daskama za surfovanje, skijanjem na vodi, i ostalim morskim zanimacijama..i naravno predivan kafic Costa Costa..gde mozete popiti pice, pojesti sladoled, voce ili jednostavno rucati..Kafic drzi i lezaljke, i jako su usluzni.. Do plaze se dolzi glavnim putem do oznake gde pise paraliaMacris ..i onda se spustate niz borovu sumicu do plaze...Parking je ogroman, ako je to nekome bitno.



I naravno poslednja plaza u pravcu prema aerodromu, a u nastavku Macrisa je plaza Platis Gailos..

Levo od radnje Dolphin, kada gledate gore prema glvnom putu, nalazi se plaza Krokodil, sa belim stenama.Skrene se ka hotelu Lassi, prodje  parking hotela..i dodje se do vile Galini..Desno se nalaze oleanderi, nastaviti jos malo pravo,pa skrenuti levo prema moru, odmah iza vile...Levo se stepenicama spusta do plaze...Mi smo plazu Krokodil,pronasli iz drugog puta (orijentacija nam nije jaca strana)..I jos jedna levo od Dolphina je plaza je Kalamia... I to je poslednja plaza u Lassiju..sa leve strane puta, barem koliko ja znam...

 

Kad smo vec kod Lassija...Lassi je jedno od mesta na Kefaloniji, sa najboljim polozajem za oblazak ostrva, udaljeno svega 2 km od glavnog grada...Jedini nedostatak Lassija, je sto nema setaliste uz more..

 

Sem Lassija,turisticka mesta u Kefaloniji su i : Argostoli, Assos, Skala, Poros, Sami, Agia Efimija, Fiskardo, Lixouri..ima ih jos, ali ovo su najveca..

Argotoli je glavni grad ostrva, od 1757 godine,kada je i nastao, grad ima oko 14 hiljada stanovnika.. Bio je sagradjen u Venecijanskom stilu,ali je posle zemljotresa 1953.kazu starosedeoci malo izgubio svoju draz, i izgleda kao splet betonskih traka... Obavezno posetiti Arheoloski muzej u Argostoliju, ako zelite da se upoznate sa  istorijom ostrva...  Tu je i most Drapano dugacak 900 metara koji spaja grad sa lagunom, koji nije porusen u zemljotresu 1953..Do zemljotresa je Argostoli bio predivan gradic u Venecijanskom stilu..Medjutim potpuno je srusen 1953.godine..

E da,  tu je za nas zene najbitnija pesacka zona Litostrato, sa predivnim radnjicama za svaciji dzep...(Beneton, Pink Woman, Calzedonia….))))

 

U blizini grada Argostolija je i predivan Svetionik Svetog Teodora (FANARI), Izgradjen je 1829.godine.., ali je i on srusen u zemljotresu 1953. godine, Grci  su ga odmah obnovili, i posebno su ponosni na njega...Do Fanarija se moze stici iz Argostolija putem levo od luke kroz drvored, ali i iz Lassija ( mi smo isle iz Lassija), i preporucujem vam..Krenule smo pesice do radnjice Dolphin, skrenule levo prema mostu ka Argostoliju...Ali se ne ide preko mosta, vec ima put koji vodi ispod mosta (sa leve strane idite hotel Laasi)...Put je izbetoniran, prodju po koja kola, ima vikendica, i po neki hotel...Ali je prilicno pusto..Od Laasija do Fanarija smo prepesacile nekih 4.5 km..ali vredelo je..Stigle smo u sumrak, a na svetioniku vecanje...Svatovi u oldtajmerima ...Odusevljene smo...Fanari ima i lepu plazicu..

Mestasce Assos, najslikanije mesto na Kefalonji...I put do njega je veoma strm..(samo za dobre vozace J)...Mesto je lepo kao san,ima dve plazice i radnjicu,i par restorana, i prodavnica suvenira. Kao i veliko sidro, u parku u centru Assosa..Negde sam procitala da je tvrdjava (Agios Georgis) u Assosu, jedna od najvecih u Grckoj), izgradjena krajem 16-og veka,i povsine 44 hiljade m2... do tvrdjave se moze doci isklucivo pesice..i tesko je do nje doci..Jedna zenica mi je rekla da je do 1963 u tvrdjavi bilo 10ak stanovnika, ali je te 1963 godine, napustena..u   je postojalo 200 kucica, i jos 100 tinak zgradica. Inace Asos je dugo bio

Skala je mesto udaljeno od Argostolija 37 km., ima veliku pescanu plazu,dugacku preko 2 km., jednim delom Skala je prekrivena borovom sumom...Nase  turisticke agencije,uglavnom imaju aranzmane u Skali, Laasiju i Argostoliju...Mnogi turisti kazu da je najlepse mesto na Kefaloniji..

Mesto Poros nalazi se 12 km od Skale, a 40 km od Argostolija...i treca je po vaznosti luka na otrvu..Iz Porosa svakodnevno idu trajekti ka Peloponezu (Kilini)...Plaza u Porosu je mesavina sljunka i peska...Odmah iza plaze je  poplocani plato..sa klupicama,odakle mozemo uzivati gledajuci more...

Zatim mesto Sami, koje je udaljeno 25 km od Argostolija...Mesto ima oko 1000 stanovnika, i poznato je i potome to je u samoj blizini pecine Melisani, i plaze Antisamos..Za razliku od drugh mesta na Kefaloniji,ulice u Samiju su siroke.a u luci,  se mogu videti prelepe jahte.U blizini Samija, na samo 2 km je stari grad Sami...Nikako ne treba propustiti obici ga...

Agia Efimija  je ribarsko naselje, i udaljeno je 32 km. od Argostolija..mesto je poznato po skoli ronjenja...Ima malu luku, sa ribarskim brodicima...I da ih pohvalim imaju odlican giros..

 

Najlepse plaze na Kefaloniji: Mirtos plaza, Antsamos, Makris Galos, Petani, Foki, Xi, Zola, Epilisi...

Mirtos plaza se nalazi na zapadu Kefalonije, udaljena je 9 km od  gradica Agia Efimija, 40 km od Argostolija, i 25 km od Fiskarda..Jedna je od najslikanijih plazi u Grsckoj, sljunkovita je i siroka oko 100 m, a dugacka oko 800 m


Plaza Foki kod Fiskarda, u prevodu znaci foka,plazom dominiraju cetinari i masline..Na desnoj strani su ecinice i uvale

Empilisi plaza, blizu fiskarda je sljunkovita plaza sa belim kamenjem, puna je zelenila...

 

Prelepa plaza Antisamos, blizu mesta Sami , poznata po tome sto je na njoj sniman film Mandolina Kapetana Korrelija....

Petani Plaza se nalazi 14 km od mesta Lixouri, polukruznog je oblika, ima i peska i sljunka, a izdvaja se po provdnosti vode..pa se vrlo cesto vide jata ribica..

Plaza Vati ili Vouti, pripada selu Zola, do nje je tesko doci, prekrivena je belim peskom i sitnm sljunkom

I da , da ne zaboravim..Plaza Xi...Krenule smo ujutru do luke u Argostoliju...Odatle na svakih sat ili dva ide feribot nekih pola sata,do Lixourija..Feribot je vrlo luxuzan, sa klimom,a kosta svega par Eura...Prosetali smo malo po Lixouriju, a onda taksijem (10 eur) otisle do Xi plaze, nadaleko poznate po crvenom pesku, i srebrno crnim suncobranima..

  

Na kefaloniji obavezno obici jos i:

Manastir svetog Gersima, koji je udaljen od Argostolija, 13 km, i najlepsi je manastir na ostrvu..Inace sveti Gerasim je svetac i zastitnik Kefalonije, ziveo je u 16 om veku...Slava svetog Geraima je 6 og avusta, a prica se kako se na taj dan svake godine pojavljuju male zmijice , sa obelezjem krsta, skupljaju ih u tegle u nakon litije 16 og avgusta pustaju na slobodu. U crkvi u manastiru se nalaze otkrivene, njegove neostecene mosti...

Vinarija Robola se nalazi nekih par stotina metara od manastira ..na Kefaloniji se nace gaji 48vrsti grozdja, a najpoznatije vino sa Kefaloniji je Robola...litar vina kosta tamo oko 6 eura..

Pecina svetog Geraima u Lassiju..

Pecina Drogarati otkrivena je pe 300 godina, kada je zemljotres otvrio prolaz do nje ,  nalazi na putu ka mestu Sami,  u pecini je temperatura oko 18 stepeni, preko cele godine...Do pecinske dvorane ima oko 200 stepenika, Pecina je jako akustina i puna stalaktita i stalagmita...Kazu da su u ovoj pecini zbog akusticnosti pevali Pavaroti, i Marija Kalas.. Inace pecina je stara oko 150 miliona godina, duboka je 60 m,  i u njoj je vrlo visoka vlaznost..

Pecina Melisani i podvodno jezero je nesto najlepse sto sam videla u zivotu...Nalazi se oko 2 km od grada Samija...Ulaz u Melisani je mislim oko 7 eura...Stepeniama se spusta do jezera,gde cekaju camci...Voznja jezeromtraje oko 15 min.. Pecina je prvi put otkrivena 1951, a otvorena za turiste 1963 godine...Ima oblik slova B, i duzina pecine je 160 m, a sirina 40 m...u pecini je voda jezera, jako hladna i duoka do 39 m...Najbolje je u Melisan pecinu doci oko podne, posto tada kroz pukotinu na vrhu pecine (koju je napravio zemljotres), se probijaju suncevi zraci, i voda  tada ima predivnu plavu boju ( tirkiznu)....Vodu u jezeru cine mesavina morske i slatke vode...Pecina je dobila ime po nimfi Melisani...





Mozda sam nesto zaboravila..Eto, ako sam Vas barem malo zainteresovala, ja sam presrecna..

Коментари

Популарни постови са овог блога

Afitos - najlepse mesto na Kasandri

Peloponez i grad Nafplio