Solun (Tesaloniki) – grad koji sam zavolela na prvi pogled



 

Na mene je Solun ostvio veoma jak utisak..Bio je mnogo lepsi i zivlji nego sto sam ocekivala..Neke od fotografija su na kraju bloga..

Osnovan je 315 godine p.n.e, a osnovao ga je kralj Kasandar po kome je poluostrvo Kasandra ( prvi prst Halkidikija) i dobilo ime.

Obozavam putovanja pa dosta citam, pre neo sto posetim neko mesto..Pa tako saznadoh i o istoriji Soluna..

Tesaloniki po kojoj  je Solun  i dobio ime,  bila je supruga kralja Kasandra, i polusestra Aleksandra Velikog.

Drugi je po velicini grad u Grckoj,odmah posle Atine, broji oko 1.100.000 stanovnka..i jedan je od najznacajnijih luka Balkana..i glavni indutrjski, ekonomski i trgovacki centar...

Solun je pun istorijkih znamenitosti, a ovo su samo neke :

 

-Obilazak grada panoramskim autobusom, videla sam da autobus stoji kod Bele kule tako da mu je to verovatno pocetna stanica..Kazu da je cena 10 eur za odrasle i 5 eur za decu, karta vazi za ceo dan a polazi na svakih sat odprilike..Voznja traje oko sat i 15 minuta a obilaze se: Agia Sophia, Agios Dimitros, Arheoloski muzej, Bela kula, Galerijev luk, Solunska luka, Aristotelov trg, Vizantijska trdjava..

-Najvaznija znamenitost za turiste iz Srbije je groblje Zejtinlik sto u prevodu znaci maslinjak, inace groblje srpskih boraca koji su poginuli na Solunskom frontu (1915-1918 godine)..Pre groblja na tom mestu je bila pijaca za prodaju ulja po cemu je groblje i dobilo ime..

Jedna znimljivost je da je Grcka ustupila 7000 m2 za izgranju groblja u znak zahvalosti, nasem narodu,  sahranjeno je 7441 srpskih ratnika u kapeli i oko nje..

Od pocetka groblje cuva porodica Mihajlovic (tri generacije)..a cuveni deda Djordje (unuk prvog cuvara), cuva Zejtinlik od 1961 godine, a tek nedvno je dobio zamenu..Zivi u zgradi kod groblja, pa ponekad i danas mahne turistima sa terase..

Inace Zejtinlik se nalazi u blizini trga Metaksa..

 

­-Aristotelov trg je na mene ostavio bas jak utisak..Prostran, svetao, u samom centru grada, ima izlaz na more...Zamisljeno je da to bude trg Aleksandra Velikog, ali je na kraju dobio ime po Aristotelu, cija se statua nalazi u centru trga..

Vodic nam je rekao da je gradjevina sa leve strane, hotel Electra Palas, jedna od najluksuznijih u Solunu.. a sa desne strane je cuveno Grcko pozoriste Olympion Theatre..

Aristotelov trg je centar svih desavanja..tu se odrzavaju i demostracje, i priredbe...itd..

Mi smo kafu popili u kaficu Dolce na Aritotelovom trgu, predivan kafic u retro stilu..

 

- Najstarija pijaca u Solunu Kapani, pijaca je nedeljom zatorena..Prodaju sve i svasta

 

-Crkva svete Sofije je jedna od najstarjih crkvi u Solunu, i pod zatitom je Uneska

 

-Bela kula, zastitini znak Soluna , zanimljivo je da je kulu sagradio Turski vojskovodja Sulejman

Velicanstveni.. Bela kula je cilindričnog oblika, visine 33,9m i prečnika 22,7m. Ima prizemlje i šest spratova, koji su međusobno povezani unutrašnjim stepenicama ukupne dužine 120m Nekada su je zvali i Krvava kula, postoje tada kula bila zatvor...A kada je krajem 19 veka,kulu je krecom zatvorenk ofarbao u belo, dobila je naziv Bela kula, tako nam je barem objasnila zenica koja je bila nas vodic. Od 2008 godine, Bela kula je muzej, posvecen istoriji Soluna. Placa se ulaz, a ulaznica je ujedno karta za viikovac, koji se nlazi na vrhu kule..

 

-Crkva Svetog Dimitrija je najvaznija crkva Soluna, i nalazi seu ulici koja mislim da se zove ulica

Agios Dimitros..Crkva je prvo bila tamnica, gde je pogubljen i Sveti Dimitrije, i gde se nalaze njegove mosti...Kod nas se Sveti Dimitrije slavi kaoMitrovdan u novembru mesecu...

 

-Galerijev slavoluk i Rotonda - spomenici iz Rimskog perioda

Rotonda je najstariji spomenik u gradu, to je kruzna gradjevina, jedinstvena u Grckoj,a danas je crkva posvecena Svetom Djordju...

 

-Odmah iza Bele kule, nalazi se spomenik Aleksandru Makedonskom..Spomenik je visok oko 6 metara, i mislim da je to najveci spomenik posvecen njemu..

 

Stari grad Ano Poli je prepun istorijskih mesta.Do starog grada se moze doci peske ili autobusom a odande se pruza prelep pogled na grad.

Shoping (kupovina) u Solunu...

A sada malo o shopingu ..Sno sto svaku zenu najvise raduje...Soping zona je uokviren sa 4 shoping ulice: ulica Egnatia, ulica E. Aminis, ulica Nikis, i ulica Venizelou.

Lokalne prodavice rade ponedeljkom, sredom i subotom do  15 h,  a utorkom, cetvrtkom i petkom dvokratno...Veliki trzni centri rade po ceo dan,sem nedeljom..

Hondos centar je u blizini Aristotelovog trga..

Glavna ulica za shoping je ulica Tsimiski gde su strani brendovi, i mi nismo znali od sarenolikosti odkle da krenemo, na svakih 50 metra Zara, HM, Beneton, njhov brend Admiral...ja kupila divne patike na snizenju..Mi smo bili krajem juna..Po negde su bile rasprodaje..Ja sam na primer kupila Mangov crni kaput na snizenju 39 eur, u Beogradu je kostao oko 12 hiljada dinara..

Tu su i robne kuce imaih 4-5, a upamtila sam ime najstarijoj Fokas..

Van grada su veliki TC Ikea, Cosmos, Jumbo...

U cuvenoj prodavnici koze Jorgos, mi nismo bili, ali su nam rekli da ima svega..Radnja se nalazi blzu trga Vardaris u ulici Monastirou 4, pa potrazite na mapi...U sklopu izleta se nalazi i poseta Jorgosu,ko je zainteresovan..

E, da sto se tice parking (a) u Solunu, kazu da je problem oko parkiranja, i da se kartice za parkiranje, kupuju u trafikama..Cula sam i da je parkin vikendom besplatan..Mi smo bili autobusom..pa ne mogu d tvrdim da je tako...

Toliko od mene za ovaj put o Solunu...Sledi nastavak..

































Коментари

  1. Hvalaa za detaljan opis Soluna,bravo.

    ОдговориИзбриши
  2. Ovaj opis je za svaku pohvalu, pogotovo za nekog koji nije putovao na ovu destinaciju. Svaka čast

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Afitos - najlepse mesto na Kasandri

KEFALONIJA

Peloponez i grad Nafplio